Bali

Bali

3 kommentarer

Bali-guide med sevärdheter, hotell, och mycket mer

Bali © 2017 Resor och äventyr

Innehåll

Inledning •  Karta över Bali  •  Nusa Dua  •  Hotellet The Balé  •  Grand Mirage Resort  •  Shopping i Nusa Dua  •  Restauranger i Nusa Dua  • Seminyak  •  Hotellet Luna 2 Studiotel  •  Shopping i Seminyak  •  Restauranger i Seminyak och Kuta  •  Klubbar  •  Yoga  •  Ridning  •  Kuta Beach  •  Padangbai  •  Uluwatu  •  Tegalalang Rice Terrace  •  Galleriet De Wa Putu Toris  •  Monkey Forest •  Fakta  om Bali

Bali Indonesien

Inledning

För att få ut det bästa av Bali rekommenderar jag att man stannar på två olika ställen. Vi bodde en vecka i Nusa Dua som ligger i den sydöstra delen av Bali och en vecka i Seminyak, som ligger i den sydvästra delen, norr om Kuta. Kuta är turistorten nummer ett på Bali och den som gärna åker till Kanarieöarna väljer att boka ett hotell här. Seminyak och Legian har något lugnare tempo och känns lite exklusivare.

Nusa Dua rekommenderar jag den som uppskattar en lugn start på semestern efter en intensiv arbetsperiod. Flera av de vackraste stränderna ligger här. Men en vecka räcker, sedan är det dags att bege sig vidare till ett annat ställe på Bali.

Missa inte:

 • Ett besök på ett tempelområde (till exempel Uluwatu),
 • Tegalalang Rice Terrace
 • och Monkey Forest.

Läs mer om dessa utflyktsmål nedan.

Bali Indonesien

Karta över Bali

Bali är en provins i Indonesien med 4,2 miljoner invånare. Huvudstaden heter Denpasar. 84 % av Balis befolkning är hinduer i motsats till Indonesien som helhet där muslimer utgör den största religiösa gruppen med ca. 87 % .  Den balinesiska hinduismen har  inslag av buddhism och mytologi och religionens moraliska principer om icke-våld och karma genomsyrar allt i samhället.

Balineser är religiösa och offrar blommor och ris till guden/gudarna tre gånger om dagen.  Dessa offergåvor ser du överallt: taxichauffören har en liten korg på instrumentbrädan, kvinnor bär dem på huvudet på väg till templet; på gatan utanför en affär, ett hotell, ett hem har någon ställt fram en gåva så titta noga så att du inte trampar på den lilla lådan.

Vardagsritualer är viktiga.

Bali Indonesien

Oftast innehåller offergåvan ris, blommor, en cigarrett och en mint. 

Offergåvan symboliserar tacksamhet mot livet och mot gudarna som skänkt människan allt det goda i världen. Att offra är också ett sätt att blidka gudarna så att de skänker familjen välstånd och god hälsa.

Ett annat inslag av den balinesiska kulturen som du inte lär missa är Barongdansen som visas på många restauranger.  Den traditionella dansen är en berättelse om kampen mellan Barong, kung av andar och gudar, och Rangda, djävulsdrottningen; en kamp mellan gott och ont.

Nusa Dua, sydöstra Bali

Nusa Dua ligger på den sydöstra delen på Bali. Området är vackert och lugnt, här finns det egentligen inte så mycket mer att göra än att bada och ta det lugnt.

Till dig som golfar: Den bästa golfbanan på Bali ligger i Nusa Dua och heter Bali National Golf Club.

För att komma in i Nusa Dua måste du passera en säkerhetskontroll då vakterna kontrollerar dels vilka det är som sitter i bilen och dels att det inte finns några bomber under bilen. Detta gör de även när du kör in på ett hotellområde eller ett shoppingcenter.

Hotellet i Nusa Dua: The Balé

Bali Indonesien

The Balé har 26 villor med egen trädgård och infinity pool samt flera restauranger, bl.a. The Faces som har fantastiskt god mat. Gymmet är välutrustad och du kan springa på löpbandet medan du skådar apor som studsar över gräsmattan. Hotellet har ultra minimalistisk stil och tar inte emot barn under 16 år. Och det gör de verkligen inte. Våra vänner bodde på ett annat hotell  och vi tänkte bjuda dem på middag hos oss en kväll men fick tvär nej då deras son var bara 9 år gammal.

Jag gillade också att hotellet låg lite avsides bortom alla de stora hotellkomplexen. Läget är inget problem eftersom du har tillgång till en chaufför som kör dig runt överallt i Nusa Dua utan extra kostnad.

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bada naken? Absolut! Ingen insyn.

Bali Indonesien

The Balé, Nusa Dua, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Bali Indonesien

Hotellet har en altare i trädgården så att personalen och gästerna kan tillbe och offra till gudarna.

Bali Indonesien

Snake skin fruit smakar lite syrligt och lite sött och har ett fast, vitt fruktkött. Färsk frukt dukas fram varje morgon.

Bali Indonesien

The Balé ligger på fem minuters promenadavstånd från Geger Beach och skulle du inte orka gå erbjuder hotellet gratis skjuts dit.  På deras privata strand finns en massör som går runt bland solstolarna och servitören tar raskt in en kokosnöt, fruktfat eller en drink, eller vad det nu månne vara du är sugen på.  Stranden är väldigt vacker; här finns varken trängsel eller säljare och eftersom det inte finns några rev är den perfekt för bad. Men inte direkt lämpad för varken snorkling eller surfing.

Jag älskade The Balé och det gjorde min man också. Det enda problemet var väl att vi ville inte göra annat än att ”chilla” på hotellet. Någon hade klagat på Tripadvisor att gatan utanför hotellet såg alldeles för skräpig ut för att passa ett 5-stjärnigt hotell, men alla gator ser ju ut så här på Bali. Eller värre.

Bali Indonesien

Fler bilder på hotellet

Grand Mirage Resort i Nusa Dua

Våra kompisar valde ett annat hotell eftersom de reste med barn. De var nöjda med Grand Mirage Resort, och jag antar att om du föredrar barnvänliga all-inclusive resorts kan detta vara ett bra alternativ. Rummen var fina. Men vad är det med balinesiska golv? Livsfarligt hala!

Hotellet ligger vid stranden.

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Hotelltips i Nusa Dua

Awarta Nusa Dua blev vald till världens bästa boutique hotell 2018 (The Boutique Hotel Awards)

Shopping i Nusa Dua

Nja. Vi besökte shoppingcentret The Bali Collection, men du kan gärna hoppa över. Jag köpte några toppar från Polo men utbudet var magert.

Restauranger (middag) i Nusa Dua

 • Sakala.  Fine Dining. Servicen är oklanderlig, maten är fantastisk, lokalen är vacker. Klä gärna upp dig. Men att flyga över halva jordklotet för att dricka franska viner och äta franskinspirerad mat?
 • BumbuBali.  Autentiskt balinesiskt mat, gott, underhållning.
 • Jimbaran Beach. Välj någon av de fina fisk- och  skaldjursrestaurangerna som ligger bredvid varandra på stranden och kör tårna i sanden medan du äter fantastisk hummer och skådar över horisonten.  Magiskt!

Seminyak, västra Bali

Seminyak är både lite exklusivare och lugnare än Kuta. Vilket kanske inte riktigt framgår av nedan bild…

Bali Indonesien

Hörde jag gå över gatan. Anyone?

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Hotellet i Seminyak: Luna2 Studiotel

Bali Indonesien

Hotellet ligger lite utanför centrum i ett lugnt område vid stranden. Det här är inget typiskt Bali-hotell utan ett futuristiskt och kul ställe som för tankarna till Miami. Allt från frukostbufféns små läckerheter till detaljerna på rummet är valda med omsorg. Trendig klientel.

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Utsikt från den ena balkongen…

Bali Indonesien

…och från den andra.

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Luna 2 har egen biograf som visar det senaste på biorepertoaren. Det är trevligt att kunna slinka ner en kväll om man bara vill ta det lugnt. Däremot har de inget gym, vilket jag verkligen saknade. De har ett avtal med ett annat gym där du kan träna gratis, men bara resan dit tar ca. 30 minuter med taxi.

Området kring Luna2, fler bilder

Shopping i Seminyak

Restauranger i Seminyak (middag)

 • Chandi.  Ekologiskt och det mesta är lokalproducerat, utom det röda köttet som kommer från Nya Zeeland, Australien och Nordamerika. Mycket vegetariskt. Till efterrätt åt jag en typisk balinesisk dessert Ceremonial Black Rice Pudding with Fresh Coconut Sorbet som jag verkligen rekommenderar. Gudomlig.
 • Made’s Warung.  Indonesiskt, trevlig innergård, ledig klädsel. Missa inte den lokala saken (heh heh).
 • Ryoshi. Japanskt, trendigt, medveten publik. Jätte god mat.
 • Chez Gado Gado. Fransk restaurang med fin terrass mot havet som var helt OK, nära Luna2. Blandad publik.
 • I Kuta: Fat Chow.  Coolt ställe med underbar mat, litet minus dock för att det inte fanns några vegetariska alternativ. Missa inte toaletten.

Saknar du lite ”flashigare” ställen? Prova Potatohead  eller Ku De Ta.

Se också The Bali Bible.

Klubbar i Seminyak

Yoga i Seminyak

Prana Yoga

Jag gick på ett par vinasa-pass som var fantastiskt bra. Men det finns ingen luftkonditionering så det är extremt varmt, även på kvällen – var beredd på ett riktigt bikram-pass. Det står på deras hemsida att både nybörjare och yogisar på avancerad nivå är välkomna, men jag skulle nog rekommendera ett annat pass för den som aldrig provat på yoga.

Desa Seni  har enligt många de bästa yoga-klasserna.

Ridning i Seminyak

Bali Equestrian Centre

Kuta Beach, sydvästra Bali

Kuta är större än Seminyak och har ett stort utbud av allt möjligt. Gillar du t.ex. Kanarieöarna ska du bo här.  Våra kompisar bodde på Hard Rock Hotel och de var nöjda med hotellet.

Kuta Beach är den mesta kända stranden på Bali och det är mycket folk. Stranden passar perfekt för den som vill lära sig att surfa. Den som inte längre är en nybörjare  åker i stället till Uluwatu, PadangPadang eller Impossibles.

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Bali Indonesien

Även taxichauffören har en offergåva på instrumentbrädan för tur och lycka.

Snorkling i Padangbai, östra Bali

Bali är omgiven av korallrev och framförallt ostkusten är rik på marint liv.  Nusa Lembongan och Nusa Penida  ska ha den bästa snorklingen/dykningen men just då när vi var där fanns ingen möjlighet att åka dit på grund av kraftfulla strömmar.  Så vi åkte till Padangbai i stället med Aquamarine diving. Att snorkla där var som att simma i ett akvarium – jätte mycket mindre fiskar, den ena färggrannare en den andra.

Kuta, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Snorkling i Padangbai, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Efter turen fick vi balinesisk lunch. Vi satt nöjda på restaurangen och betraktade vägarbetarna som la betong. En och annan moppe och skåpbil körde fast i den våta massan då det inte var några varningsskyltar utställda.

Padangbai, östra Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Padangbai, östra Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Uluwatu-templet, södra Bali

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Enligt folktron bor de goda andarna i berget medan havet är ett tillhåll för demoner och monster. Det är därför många balineser inte kan simma.

Tempelbyggnaderna byggs så att de bildar en rät linje från havet mot bergen där gudarna bor.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Solnedgången ska vara den vackraste från den här punkten. Och vacker, det är den.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Inga demoner kan gå i trappor vilket gör tempelområdet till en säker plats.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Tempeletikett

1. Bär alltid sarong.

2. Gå inte framför folk som ber.

3. Fotografera inte prästen.

4. Sitt aldrig högre än prästen, offergåvor eller bedjande människor.

5. Stå aldrig i vägen för någon vid en kremeringsceremoni.

6. Kvinnor får inte gå in i templen när de menstruerar.

Uluwatu, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Även om Uluwatu kanske inte är det mest spektakulära tempelområdet är det otroligt fint med klipporna och Indiska oceanen som ramar in allt.

Är du i Uluwatu kan du också slinka in för en drink på Finns Beach Club. Eller snorkla, paddla kanot och prova på SUP.

Ubud, centrala Bali

Ubud är Balis kulturella och andliga centrum.

Hotellet alla pratar om just nu – årets nykomling 2018 – ligger i Ubud. Capella Ubud lyfter verkligen modeordet glamping till en helt ny dimension.

Tegalalang Rice Terrace, centrala Bali

Tegalalang Rice Terrace, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Det största och vackraste risfältet, Tegalalang Rice Terrace,  ligger norr om Ubud (ca. 20 minuter med bil). Tegalalang Rice Terrace står på  Unescos världsarvslista. Området är en populär turistattraktion och verkligen väl värt ett besök. Ta på dig bra skor om du ska promenera runt på fälten, det är brant på sina ställen och mycket trappor, alltså inget för den som har höjdskräck, eller dåliga knän för den delen.

Konstbevattningssystemet följer en över 1000-årig tradition. För att hålla bevattningssystemet  i gång samarbetar byborna  genom att gräva kanaler och dammar och hjälpa till med underhållet.

Tegalalang Rice Terrace, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Tegalalang Rice Terrace, Bali. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Konstgalleri De Wa Putu Toris, Ubud

De Wa Putu Toris, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

De Wa Putu Toris är ett stort konstgalleri som erbjuder både svulstig konst och verk med mer minimalistisk prägel. Vi köpte två små grafiska tryck som vi tyckte var väldigt fina.

De Wa Putu Toris, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

De Wa Putu Toris, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud

Även om du inte gillar apor rekommenderar jag ett besök på Monkey Forest. Aporna är faktiskt underhållande att titta på och det är en upplevelse att promenera runt i skogen. Den lilla regnskogen är ett ekologiskt reservat som lockar till sig primatforskare från olika delar av världen.  Här finns också en amfiteater, ett tempel, en ”Holy Pool” och  rådjur.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Missa inte den lilla apungen som gärna vill ha en tugga av bananen, den också.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

”Och den som bråkar med mig har satt sin sista potatis!” Personen på bilden försökte ta tillbaka bananklasen som apan snodde från honom.

Tänk på att inte ha med dig bananer om du inte vill att aporna klättrar på dig. Då lämnar de dig ifred.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

Sacred Monkey Forest Sanctuary, Ubud. © 2016 Resor och äventyr. All rights reserved.

The Monkey Forest har 115 olika trädsorter.

Fler bilder från the Monkey Forest

Fakta om Bali


 • Valuta: Rupiah (1 000 IDR = ca. 0,6 SEK)
 • Temperatur:  28-29 grader året om.
 • Språk: Balinesiska och indonesiska. De flesta kan engelska.
 • Tidsskillnad: Vintertid + 7 timmar, sommartid + 6 timmar.
 • Visa on Arrival: 35 USD. Se till att ha kontanter för att de tar inte kort. Det har stått på olika ställen att visumtvånget är borttaget för svenskar och finländare m.fl., men så fungerar det inte i praktiken.
 • Flygplatsskatten: Se till att den är inbakad i flygbiljetten.
 • Hyra bil:  Strunta i att hyra bil. Vägarna är dåliga och trafiken är hemsk, rent ut sagt. Att åka taxi är billigt, likaså att hyra en privatchaufför. Antingen ber du hotellet ordna dig en eller så anlitar du en på gatan.  Chaufförerna får betalt för att ta turister till valda restauranger vilket kan vara bra att känna till.
 • Shopping: Batik, silversmycken, träskulpturer, hantverk. På Bali kan du också köpa Kopi Luwak som är världens dyraste kaffe.

Blev du nyfiken på Bali eller planerar att åka dit och undrar över något? Ställ en fråga i kommentarsfältet!

Spread the love

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 tankar om “Bali”

error: